Blog

Rundercollageen vs. viscollageen: wat zijn de verschillen?

Categorie: viscollageen

Collageen is superbelangrijk voor je lichaam. Het zit in je huid, haar, nagels, spieren, botten en bindweefsel. Collageen houdt je huid gezond, soepel en jong. Je kunt aan collageen denken als een soort lijm die je huidcellen bij elkaar houdt, zodat je huid stevig en veerkrachtig blijft. Wist je dat je huid voor zo’n 75% uit collageen bestaat? Precies! En daarom is het goed om te weten wat collageen is en welke verschillende soorten er zijn. In dit artikel bespreken we zowel rundercollageen als viscollageen. Lees verder!

Wat is rundercollageen?

Rundercollageen komt uit de huid en botten van runderen en is een populaire bron voor supplementen. Als runderenworden geslacht voor vlees, wordt hun huid gebruikt om collageen eiwitten te maken. Je kent deze misschien wel als gelatine. Dit proces gebruikt enzymen om het collageen zo te verwerken dat ons lichaam het makkelijker kan opnemen. Hoewel rundercollageen soms als een bijproduct wordt gezien, is het eigenlijk best waardevol. Er zitten namelijk heel veel collageen eiwitten in, en die zijn de basis voor gehydrolyseerd runder collageen.

Wat zijn de voordelen van rundercollageen?

In principe kunnen zowel rundercollageen als gehydrolyseerde supplementen je huid, haar en nagels sterker maken, je gewrichten soepeler en je botten gezonder. Je kan tevens ook gewrichtspijn verminderen en je spijsvertering op gang helpen. Collageen is gewoon goed voor je lichaam. Het zorgt voor de stevigheid en structuur van je bindweefsels. Runder collageen is vooral goed voor je darmen, omdat het veel glutamine bevat. Dit aminozuur helpt de darmwand te herstellen en kan problemen als een lekkende darm verminderen. Het kan ook helpen bij het maken van nieuw kraakbeen en spierkracht vergroten, wat het populair maakt onder sporters. Maar wat is viscollageen dan precies en wat zijn daar de voordelen van?

Wat is collageen van de vis?

Viscollageen is een eiwit dat wordt gewonnen uit de huid, schubben en botten van vissen. Het is nu al een veel voorkomend ingrediënt in collageen supplementen. Het kan afkomstig zijn van verschillende vissoorten zoals, zalm, kabeljauw en tonijn. Deze vissen hebben veel van dit eiwit. Als je vissen eet waarvan je ook de huid opeet, zoals ansjovis, makreel of sardines, krijg je ook vanzelf viscollageen binnen. De beste viscollageen komt uit de huid van wilde vis, zoals bijvoorbeeld Alaska pollak, kabeljauw of koolvis. Het is helemaal geweldig als er alleen collageen wordt gebruik van duurzaam gevangen vis, zodat het helemaal puur is, zonder de extra’s zoals antibiotica en groeihormonen die je vaak ziet bij kweekvis.

Wat zijn de voordelen van de vis variant t.o.v. rundercollageen?

Viscollageen is echt een topper voor zowel je lichaam als je geest. Het helpt vooral om je huid, haar, nagels, botten en gewrichten sterk en elastisch te houden, maar het kan ook erg goed zijn voor je hersenen. Dankzij de speciale mix van aminozuren, zoals glycine en proline, is viscollageen echt een goede ondersteuning voor het maken van neurotransmitters die je hersenen nodig hebben om goed te werken. Het heeft ook bepaalde ontstekingsremmende effecten; wist je dat het zelf kan helpen bij ziektes zoals Alzheimer en Parkinson? Lichamelijk zal het je huid mooi, elastisch en gehydrateerd houden. Het vermindert tevens haaruitval en stimuleert nieuwe haargroei. Daarom blijkt viscollageen niet alleen veelzijdiger te zijn dan rundercollageen, maar ook effectiever voor zowel je lijf als je brein.

Welke moet je nemen?

Het gaat er niet echt om wat beter of slechter is, maar meer om wat ze anders maakt. Rundercollageen komt van runderen, en viscollageen van vissen, zoals wilde Alaska Pollak. Het grote verschil zit ‘m in het soort collageen en de aminozuren die ze bevatten. Viscollageen heeft vooral type I collageen en bevat veel van de aminozuren glycine en proline, die belangrijk zijn voor ons eigen collageen aanmaak. Rundercollageen heeft meer type III collageen en bevat veel hydroxyproline, wat ook wel goed is voor de stevigheid en elasticiteit van je kraakbeen. Er zit ook verschil in de manier waarop je lichaam het verteert en opneemt. Viscollageen is over het algemeen makkelijker te verteren dan rundercollageen omdat het kleinere moleculen heeft en meer lijkt op ons eigen collageen.

Waarom viscollageen de betere keuze is

Viscollageen steekt dus eigenlijk wel boven rundercollageen uit. Het is niet alleen afkomstig van duurzaam gevangen wilde vis, maar biedt ook voordelen voor de huid, haar, nagels, gewrichten, pezen, ligamenten, botten en kraakbeen. Het biedt zelfs voordelen voor de hersenen! De gelijkenis met menselijk collageen en betere opneembaarheid maken viscollageen de beste keuze voor wie streeft naar optimale gezondheid en welzijn.